Природните продукти…

…или хранителни добавки
Производни са от водорасли, лечебни растения, билки, плодове, зеленчуци, семена, ядки, мед, други животински продукти и други храни. Изходните суровини на качествените природни продукти са отгледани при екологични условия. Те нямат примеси от химически вещества. При производството им се използват авангардни фармакологични технологии(забавено освобождаване, хелатни форми и други).
Природните продукти са важна част от лечебното хранене. Чрез тях може да се запълни дефицита от витамини, минерали, аминокиселини и други вещества, който съпътства болестния процес. Има природни продукти, които чистят организма от токсини. Други осигуряват храносмилателни ензими, млечнокисели бактерии, кислород и други важни за организма субстанции. Някои от природните продукти имат и лечебно действие. Те могат да бъдат използвани като основно(при леки и средно тежки форми на болестите) или помощно средство(при по тежките форми) в лечебния процес. За разлика от синтетичните лекарства, те нямат странични ефекти и обикновено не водят до натрупване на свободни радикали в организма.

Разделят се на на три вида: 1. Добавки, които са храни, но се приемат в недостатъчно количество и е необходимо да се вземат допълнително.
2. Добавки, които не са храни, съдържат се в храната, но отново в недостатъчно количество. ( обикновено, това микроелементи, есенциални мастни киселини и др.)
3. Добавки, които не са храни, не се съдържат в храната, но са ценни за организма, особено в определени моменти (напр. при заболяване, понижен имунитет и т.н.).

Всеки човек трябва да осъзнае нуждата от ежедневен прием на различни хранителни добавки, за да запълни дефицитите в човешкото тяло. Нито храната, нито водата, а напоследък и въздуха, който дишаме не са с необходимото за дълъг здравословен живот качества.
Подходящо подбран хранителен режим, съобразен с индивидуалните особености на организма, като скорост на обмяна, телесен състав, съпътстващи заболявания и т.н., всичко това плюс необходимите добавки може да ускори лечението на дадено заболяване или просто да повиши имунитета ви, за да не боледувате.
Основните направления при прием на БАД са:
1. ПРЕЧИСТВАНЕ – детоксикация, извеждане от организма на свободните радикали, соли на тежките метали, радионуклидите и др.
2. КОМПЕНСИРАНЕ – отстраняване дефицита на микро и макроелементи, аминокиселини, полиненаситени мастни киселини(ПНМК), и други важни нутриенти, взимайки предвид физиологичните потребности, възстановяване на нормалния обмен и функциите на всеки орган и система.
3. ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ – само регулация и стабилизация функциите на всички органи и системи